ÜLKENİN GENÇLERİ BOZUK PARA GİBİ HARCANIYOR

 

KAMUDA ÇALIŞANLARLA ÖZEL SEKTÖR MAAŞLARI KIYASLAMASI

 

ANALİZ: Moto kuryenin aldığı maaş, 7 bin 500,

eğitimi yok. Öğretmen ise 4 yıl okuyup 6 bin küsür alıyor. Bin bela zor eğitimden, sınavlardan geçiyor, atanamayan intihar ediyor, bazısı.

 

Moto kurye ondan fazla para alıyor.

Öğretmen de 6 bin küsür maaş alıyor, moto kurye maaşıyla yine onu geçti. Öğretmen olmak için milyon takla atar gençler.

Araştırma görevlisi en fazla 8 bin küsür alıyor. Araştırma görevlisi olmak en zoru, milyon takla atarsın, tonla sınava girersin.

 

Moto kurye olmak için hiçbir sınava girmezsin.

Adana’da moto kurye arıyorlar, Elazığ, (tavuk döner) 10 bin lira maaş, artı yemek, artık sigorta, yol masrafı yok.

 

Vaiz 6 bin küsür maaş alıyor.

 

Avukat en fazla 8 bin küsür.

 

Sonuç: Demek ki moto kurye olmak çok daha avantajlı.

Demek ki kamu görevlilerine verilen maaş çok az.

Demek ki müthiş haksızlık hali.

Polislik stres yaratır, büyük baskı, zordur, polis intiharları en çok olan meslek grubudur.

Öğretmenlik çok zordur.

En zorlardan biri hemşireliktir.

Bu mesleklere gönül verenler alınmalı sadece, aşıklar.

 

Onca eğitim sonrası. Alınan maaşlar çok az.

 

 

Nedir, iş kuracaksın kendine, saksıyı çalıştırıp.

Hemşirelik en zoru, gece nöbetleri var sabaha kadar, ölmekten beter iş, uykusuzluk, çocukları göremiyor anneler.

 

AŞAĞIDA MAAŞ TABLOLARI VE YAZILAR VAR, MUTLAKA OKUYUN:

 

ÜLKENİN GENÇLERİ BOZUK PARA GİBİ HARCANIYOR

Üniversite mezunu sayısı her geçen yıl hızla artarken, genç işsizlik de kronik bir sorun haline gelmeye başladı. TÜİK’e göre genç işsizlik oranı yüzde 23,1 oranında. İşsizlik rakamları içerisindeki en büyük topluluğu üniversite mezunu olan gençlerin oluşturduğunu aktaran ASO Başkanı Özdebir ‘’Ülke gençleri bozuk para gibi harcanıyor’’ dedi.

şsiz genç sayısı hızla artarken, sanayici eleman bulamadığını iddia ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre temmuzda genç işsizlik yüzde 23,1 olarak kayda geçti.Ancak buna rağmen ‘çalıştıracak kalifiye işçi bulamıyoruz’ diyen sanayiciler öbür kapıdan da işten çıkartmalara devam ediyor. İstihdama katkıda bulunmak isteyen Ankara Sanayi Odası (ASO) ‘Herkese Meslek, Herkese İş-Sincan Sivil Toplum Diyaloğu Toplantı Programı’nı gerçekleştirdi. Toplantıda genç işsizliğin üzerinde duran ASO Başkanı Özdebir, işsizlik rakamları içerisindeki en büyük topluluğunüniversite mezunu olan gençlerin oluşturduğunu aktardı. Özdebir ‘’Ülkenin gençleri bozuk para gibi harcanıyor’’ dedi. İşletmelerde yetenekli insanların çalışması durumunda, o insanların yaptıkları ile, pazarın, ihracatın, gelirin ve çalışanların gelirlerinin de beraberinde büyüyeceğini ifade eden ASO Başkanı Özdebir, “İnsanlarımızı, gençlerimizi heba ediyoruz. Bugün 8 milyon üniversite eğitimi gören, gencimiz var. Maalesef işsizlik rakamları içerisindeki en büyük topluluğu da üniversite mezunu olan gençlerimiz oluşturmakta. Bu gençlerin anne-babaları dört yıl fedakarlık yaptı. Devlet dört yıl bu insanların gideceği okulları destekledi. Hocalar emek verdi, çocuklar en keyifli zamanlarını belki orada harcadı. Sonucunda bunların içerisindeki birçoğu iş bulamadıkları için yıkıldı” diye konuştu. İşletmelerin en önemli varlıklarının insan kaynağı olduğunu dile getiren ASO Başkanı Özdebir bir firemanın değerini oluşturan şeyin; o firmanın yaptığı ciro, pazardan aldığı pay ve çıkardığı ürünler olduğunu aktardı. Ancak bunların insan dokunuşuyla vücut bulan bir şey olduğunu ve insan gücünün çok önemli olduğunun altını çizdi. Öte yandan daha önce de 8 milyon üniversite öğrencisine itirazım var açıklamasını yapan Özdebir, “İnsan kaynağı planlaması yapmadığımız için ve herkes,‘Ben üniversiteye gideceğim’ dediği için üniversiteleri işsizler ordusu oluşturduk. Bugün işsizlik oranında en yüksek oran üniversite mezunu işsizlerde. Bunu bir kere ülke olarak insan kaynağının planlanmasını mutlaka yapmamız lazım. Gençlerimize, bu ülkenin geleceğine büyük zulüm yapıyoruz. Bunu bir an önce çözmemiz lazım. Öte yandan üretmek, daha yüksek katma değerli ürünler üretmek, daha fazla ihracat yapabilmek için de bizim beceri sahibi, nitelikli insanlara ihtiyacımız var. Bu insanları da yetiştirmek zorundayız. Onları da buna göre yönlendirip iş gücüne katılmalarını sağlamamız lazım” açıklamasında bulunmuştu.

ÇALIŞAN YOKSA ÜRETİM DE YOK

Türk sanayisinin verimini ve kalitesini artıracak nitelikli kişileri beraber yetiştirmek için buradayız diyen ASO-SEM Başkanı Serdar Tütek, ‘’ “Fabrikalardaki bizim için en değerli şey, oradaki insan kaynağı” dedi. İnsan kaynağı olmasan fabrikaların işlevsiz olduğunu aktaran Tütek ‘’Fabrikalarımızda makinelerimiz, binalarımız ve birtakım değerlerimiz var. Fabrikalardaki bizim için en değerli şey, oradaki insan kaynağı. Geri kalan her şeyin tamamı en fazla yüzde 10’luk bir teferruat. Şöyle düşünün; Bir fabrika sahibinin veya bir grubun fabrikası yıkılsa, makineleri çalınsa, ekibi orada olduğu sürece aynısını aynı şekilde kurar. Ancak bir fabrikanın eğer çalışanları ortadan kaybolmuşsa, ekip yok olmuşsa dünyanın en iyi makineleri ve tesisi de olsa o tesisin ayakta kalma şansı yok” ifadelerini kullandı.

ELEMAN SIKINTISI DÜŞÜK MAAŞTAN KAYNAKLANIYOR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, uzun zamandır ara eleman sıkıntısından bahsettiklerini vurgulamış ‘’Bu aynı zamanda bir ücretlendirme, maaş sıkıntısıdır. Türk iş dünyası nitelikli ara elemana ödediği ücretleri bu dönemde gözden geçirmek, tekrar değerlendirmek durumunda’’ demişti. Ara eleman ücretlerinin makul seviyeye getirilmesi gerektiğinin altını çizen Avdagiç, ‘’Basit bir örnek vereyim; İstanbul’da bir genç, nasıl ki motorlu kurye olduğunda 7 bin-7 bin 500 lira kazanç elde ediyor. Bu şartlarda söz gelimi bir CNC operatörünü 4 bin-4 bin 500 liraya çalıştırmayı düşünmeniz çok rasyonel olmaz’’ şeklinde konuşmuştu. Üniversite mezunu ancak iş bulamayan, kendisine, ailesine ve iş dünyasına katkı sağlamak için alternatif yön arayanların mutlaka bulunduğunu kaydeden Avdagiç bu gençlere ulaşılması gerektiğini hızlı kurslar ve eğitimlerle iş dünyasına kazandırılmasının şart olduğunu aktarmıştı.

 

 

Temmuz 2021 itibarıyla memurların aile yardımı dahil net maaşları


Unvanlar


Derece

Net Görev Aylığı (*)

21 Ocak

21 Temmuz

Genel Müdür

1/4

14.917

16.110

Şube Müdürü (Üniv.Mezunu)

1/4

7.862

8.493

Memur (Üniv. Mezunu)

9/1

4.866

5.243

Öğretmen

1/4

6.074

6.553

Kaymakam 1. Sınıf

1/4

13.671

14.792

Başkomiser

3/1

7.858

8.488

Polis Memuru

8/1

6.883

7.431

Uzman Doktor

1/4

9.337

10.093

Hemşire (Üniv. Mezunu)

5/1

5.893

6.357

Mühendis

1/4

8.025

8.669

Teknisyen (Lise Mezunu)

11/1

5.063

5.456

Profesör

1/4

12.881

13.936

Araştırma Görevlisi

7/1

7.621

8.231

Vaiz

1/4

6.311

6.810

Avukat

1/4

7.663

8.277

(*) Maaş hesaplamalarına, bölgesel ödemeler, ek ders ücreti, vekalet ücreti, döner sermaye ödemesi ve yabancı dil tazminatı gibi ödemeler dahil edilmezken, aile ve çocuk yardımı ödeneği dahil edildi. Aile yardımı ödeneği hesabında, çalışmayan eş ve 2 çocuk (0-6 yaş grubu ve diğer) esas alındı.

 

 

Kaynak, karar gazetesi, trt haber sitesi.

 

İSA KANTARCI


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ATLAR ve İNSANLAR (aşıklar için)

İLK AŞKLAR, "İYİ KIZLAR AŞIK OLUR" ROMANINDAN BİR ÖYKÜDÜR